Een schattenjacht organiseren
Het organiseren van een schattenjacht vraagt veel afweging en voorbereiding om een perfect afgestemd en dus geslaagd spel te krijgen.
Mijn werk is het ontwerpen van schattenjachten voor kinderfeestjes. Ik geef je graag enkele tips zodat ook jij je aan dit geweldige avontuur kunt wagen en een glimlach kunt toveren op de gezichten van de kids. Ik leg je stap voor stap de belangrijkste dingen uit om van je schattenjacht een echt succes te maken.
1- Welk soort schattenjacht kun je het best kiezen?
De speurtocht: De speurtocht is het best bekende voorbeeld van een schattenjacht. Wanneer de spelers een raadsel hebben opgelost, krijgen ze de plaats toegewezen waar de volgende aanwijzing is verstopt. De spelers gaan zo van verstopplaats naar verstopplaats tot ze uiteindelijk de schat hebben gevonden. Je hebt dus raadsels nodig waarmee de spelers een plaats kunnen achterhalen. Dit spel wordt hier in detail uitgelegd.
Schattenjacht met kaart: Het uitgangspunt hier is natuurlijk een schatkaart. Op deze kaart staat de plattegrond van de plek waar het spel zich af zal spelen: een huis, een appartement, een tuin, een stad of dorp, een bos, een park, een winkelcentrum... De spelers worden van het ene punt naar het andere geleid en moeten raadsels oplossen of puzzelstukjes verzamelen die de organisator heeft verstopt. Als ze alle raadsels hebben opgelost of alle puzzelstukjes hebben gevonden, kunnen ze daarmee de verstopplaats van de schat vinden.
2 - Dingen waarmee je moet rekening houden bij het organiseren van een schattenjacht
Om te beginnen is de leeftijd van de kinderen belangrijk om de duur te bepalen van het spel. Kinderen jonger dan 6 jaar hebben een concentratievermogen van ongeveer 40 minuten. Voor kinderen ouder dan 8 jaar is een uurtje geschikt tijdens een verjaardagfeestje.
Ook de raadsels worden aangepast aan de leeftijd van de kinderen: niet te moeilijk, maar ook niet te gemakkelijk. Een optimale moeilijkheidsgraad vinden is een van de moeilijkste dingen bij het maken van de raadsels.
Het thema: Kies een thema dat je kind en zijn vriendjes en vriendinnetjes zal aanspreken. Een schattenjacht voor prinsessen is namelijk niet zo’n goed idee voor jongens. Ridders of piraten daarentegen…
De plaats: in huis, in de tuin, een winkelcentrum, een park of een bos… Er zijn tal van plaatsen geschikt om een schattenjacht te organiseren. Dit heeft natuurlijk invloed op de inhoud van de raadsels, want zoals eerder gezegd, moet elk raadsel naar een verstopplaats leiden.
3 - Leuke ideetjes voor je raadsels
Hieronder vind je enkele voorbeelden van raadsels en aanwijzingen om de schattenjacht in goede banen te leiden. Met elk raadsel kunnen de kinderen een plaats raden.
Rebus
De rebus is een reeks tekeningen die lettergrepen voorstellen waardoor je uiteindelijk tot een woord of een zin komt. Dit type is dus ideaal indien het raadsel moet bestaan uit woorden of zinnen.
Puzzel
Hieronder vind je een voorbeeld van een puzzel. Wanneer de kinderen een raadsel hebben opgelost, krijgen ze een puzzelstukje zodat ze uiteindelijk de hele foto hebben die een tip geeft van waar de schat is verstopt. In het voorbeeld ligt de schat in de buurt van een piano.
Om een puzzel te maken, kun je een foto nemen van de verstopplaats, deze uitprinten en in verschillende stukjes knippen.
Geheime codes
Dit is een voorbeeld van een raadsel waarbij je een code nodig hebt om een woord te raden. In dit voorbeeld is het te ontdekken woord een deur.
Geheimschrift
Dit is een voorbeeld van een zin in geheimschrift waarbij de kinderen telkens één letter moeten lezen en de volgende over moeten slaan om te ontdekken waar de volgende verstopplaats is.
AYURTEO (AUTO)
Cryptische omschrijving
Hieronder een voorbeeld van een cryptische omschrijving. Het raadsel geeft aan dat de kinderen de volgende aanwijzing moeten gaan zoeken in de buurt van een kam (in de badkamer dus).
"Wat heeft tanden maar bijt niet?"
4 Voorbereiding van de schattenjacht
Schrijven van het verhaal en het plan: Vaak begint een schattenjacht met een brief die een bepaald personage heeft gestuurd naar de kinderen. Je kunt bijvoorbeeld uitgaan van een brief die een piraat geschreven heeft en die per ongeluk in handen is gekomen van de kinderen. In deze brief schrijft hij aan zijn helper dat hun plan goed is gelukt en dat de schat verstopt is op een veilige plaats. Om de schat te kunnen vinden, moet de helper van de piraat raadsels oplossen die hem naar de verstopplaats van de schat leiden. Maar omdat de piraat de brief per ongeluk aan de kinderen heeft gestuurd, gaan zij nu natuurlijk onmiddellijk op schattenjacht...
Voorbereiding: Dit deel neemt de meeste tijd in beslag, want hier moet je raadsels verzinnen die niet te moeilijk maar ook niet te gemakkelijk zijn.
Organisatie: Verstop de verschillende raadsels een dag voor het verjaardagsfeest. Gebruik plakband om de raadsels vast te maken op lastige plaatsen: onder een stoel, tegen een deur...
Schat maken: de schat is de kers op de taart na het spel. Een mooi verpakte schoendoos met daarin zelfgemaakte goudstukken, snoep of kleine cadeautjes en klaar is kees!
5 Schattenjachten om af te drukken
Ik hoop dat deze gids je heeft geholpen om een perfecte schattenjacht te organiseren. In mijn onlineshop bied ik je ideeën en spelletjes aan die kant en klaar zijn om te worden geprint en waarmee je een schattenjacht of een verjaardagsfeestje kunt organiseren. Ze zijn beschikbaar in PDF-formaat in verschillende thema’s en voor alle leeftijden. http://nl.zalunira.net